Com ens organitzem

Entenem que la forma és igual d’important que els objectius, per això volem que la presa de decisions es faci de manera horitzontal: no funcionem jeràrquicament ni dintre de l’àmbit institucional, sinó de manera assembleària.

Per a nosaltres el suport mutu és un dels valors fonamentals que s’ha de potenciar quan es duu a terme una lluita, per això volem que la màxima de «t’ajudo quan ho necessites i tu ajudaràs un altre quan ho necessiti» sigui l’eix vertebrador de les lluites que portem a terme, deixant de banda altres conceptes com són l’assistencialisme o la caritat que no empoderen a les persones que necessiten suport, sinó que les converteixen en subjectes passius de les seves problemàtiques.

Des del Sindicat de Barri, intentem acompanyar a qui ho ens ho demani en les seves reivindicacions: donant suport les seves iniciatives, aportant idees i posant el nostre esforç i experiència per aconseguir resoldre les seves problemàtiques, ja que aquestes, tot i que sembli que afecten de manera individual, ens afecten a totes com a classe treballadora que som.

El nostre espai d’incidència és el districte de Gràcia. Ens centrem localment perquè creiem que és millor actuar on es té capacitat d’incidència. Això no vol dir donar l’esquena a la realitat d’altres indrets, sinó portar al nostre espai quotidià altres conflictes que es donin a la ciutat, com una vaga o les protestes contra el preu del transport públic, per exemple.

També és essencial crear vincles amb altres col·lectius per a tenir més força. Darrerament han sorgit altres sindicats de barri (com a Poblesec, etc.) i també projectes de suport mutu que volen garantir les nostres necessitats fora de les lògiques mercantils. Per exemple, afrontar el problema de l’habitatge, del menjar, de la repressió o del control de la població migrant… És important que establim lligams entre totes i que pensem les nostres estratègies des de la voluntat de reforçar altres lluites o projectes.

Com a col·lectiu participem del Banc Expropiat de Gràcia, perquè és un espai que ens permet treballar des d’ un enfocament més ampli i integrador de les lluites. Aquest és un projecte en el qual el Sindicat pot arrelar més fàcilment, no només per les seves bases (autonomia i suport mutu) sinó perquè en el mateix espai podem establir estratègies comunes amb altres col·lectius amb objectius similars com la Xarxa d’Aliments de Gràcia.